Om kaffe

Hvordan lage god kaffe

Aeropress er en ny måte å brygge kaffe på. Man fyller 20 gram filtermalt kaffe i en beholder som er som er satt over en kopp, heller over 2 dl kokende vann og trykker stempelet ned. Da presses vannet ut av kaffekornene ved hjelp av vakuumeffekt.

Dette gir en ren, klar og korrekt smak på kaffen. Samt at du får en kaffe som er lettere for magen da den ikke er så syrlig som presskannekaffe. Du får kjøpt Aeropress hos oss. Det er en startpakke som inneholder alt du trenger for å komme igang. Løsvekt kaffe må du kjøpe utenom.

Koking.

Ren kjele og friskt vann. Vannet varmes opp til kokepunktet. Ta bort kjelen fra varmen og la den stå i et minutt eller to. 64 gr. kokemalt kaffe pr. liter vann røres forsiktig i. Pass på at all kaffen er fuktet. La kaffen trekke i ca. 5 minutter.Hvis man ikke drikker opp alt med engang er det viktig å helle kaffen over i en termokanne.


Filterkaffe.

Fyll i friskt kaldt vann. Sett et filter i filterholderen og ha i filterkaffe. 64 gr. pr. liter vann. Traktertiden skal være på 4-6 minutter. Elektrisk kaffetrakter blir brukt av flere. Trakter med varmeplate er ikke noe vi anbefaler, da varmeplaten gjør at vannet i kaffen fordamper. Husk å rengjøre trakteren med "Clean Drop" medjevne mellomrom. Kannen skal vaskes etter hvert bruk. ( Hvis kannen lukter gammel kaffe etter rengjøring, prøv å skyll godt med kaldt vann ) Serveringskannen bør være varmet opp på forhånd med kokende vann. Kaffetraktere merket med "Godkjent av Norsk Kaffeinformasjon" anbefales


Presskanne.

Ved bruk av presskanne, skal man bruke en kverningsgrad so ligger omtrent midt mellom filtermalt og kokmalt kaffe. Hell over kokende vann ( ideell temperatur er ca 92-96°C ), la trekke i 4 min før stempelet skyves ned. Kaffe sveller når vannet kommer i, så om du fyller kannen halveis, så rører, for så å fylle vann opp til toppen før du plasserer stempelet i riktig posisjon, er denne metoden å anbefale. Kaffen bør drikkes med en gang, eventuelt helles over på termokanne.


Mokkakanne.

Vann fylles i kammeret i bunnen, fint malt og espressobrent kaffe fylles i beholderen i midten. Skru deretter kannen sammen og sett den på kokeplaten. Mokkakannen gir en intens kaffe som smaker mye. Du vil ikke få det gyldenbrune skummet ( crema ) som danner seg på en sepresso.


Espresso.

Espresso laget på 9 bars trykk og jevn vanntemperatur, gir kaffen et jevnt og gyllent skum på toppen. Skumet kalles crema ( skal være kompakt ). Cremaen blir gradvis mørkere - og blir borte etter kort tid. Crema smaker bittert, er en smakskomponent på den måten at den legger lokk på espressoen og lagrer smak og aroma. Espresso lages i små porsjoner og serveres i små forvarmede kopper. Når du kjøper espressomakin til hjemmebruk, sjekk at maskinen har en innebygd pumpe, slik at espressoen blir tilberedt under et tilnærmelsesvis riktig trykk på 9 bar. Ta i betraktning at italienskproduserte maskiner ofte er laget for espressobruk, og ofte er laget med kjærlighet til espresso.


Husk at kvernet kaffe er en ferskvare

Lukk alltid kaffeposen godt, og oppbevar den helst i lufttett boks på et mørkt sted. Om du i tilegg har et punkt i huset som holder 12 - 13 ºC, bør kaffen oppholde seg der.


Husk å rengjøre alt av kaffeutstyr

Kaffe inneholder fettsyrer som ikke løser seg opp når vannet ikke lengre er varmt. Blir kaffekannen som er tømt stående i mer enn en halv time, vil fettsyrer krystalisere seg til et belegg. Sammen med eventuelle rester av kaffe vil de gi kaffen en uønsket bismak.


Tenk mengde

Ikke lag mer kaffe enn du har tenkt å drikke. Hvis du har tenkt å drikke to kopper, så lag to kopper, så slipper du å helle ut det du ikke får brukt. Da slipper du i tilegg å bruke termokanne som gjør kaffen dårlig.

Hvordan lage god kaffe